הולכת בין אנשים ברחוב צועקת אוהו

לאחרונה אני מרגישה שאני רוצה לצעוק שהייטקס זה לא רק מסיבות, נצנצים ומלא אלכוהול. אצלי זה אף פעם לא היה ככה (וגם לא יודעת אם יהיה). אני רוצה לדבר על הקושי והכאב שיש שם.

נתחיל בתהליכים המייגעים כדי להגיע למשרה – ראיון ראשוני בטלפון, אח"כ מטלת בית שאומרים לך ש"היא ממש פשוטה. מדובר על כמה שעות בלבד" ואת מגלה שבפועל זה יותר בכיוון של כמה ימים ואת מגישה אותה עם הלשון בחוץ. אח"כ יש ראיון ואז את נופלת ואף אחד לא מספר לך למה. כי מה זה משנה שהשקעת? את רק עוד כוח עבודה במערכת. ועכשיו תכפילו את זה במספר הראיונות שלא עברת

כשאת כבר נכנסת פנימה, את מגלה שיש המון פוליטיקה פנימית. הבוס שלי נגיד מידר אותי מכל הישיבות על המוצר עם מחלקות אחרות. כשביקשתי להשתתף, הוא אמר שזה לא בתחום שלי וממילא לא אוכל לתרום שם. וחבל, כי אם הייתי משתתפת בישיבות, היה לי קשר עם שאר האנשים בחברה, עושה איתם סיעור מוחות ומבינה מה הצורך האמיתי של המשתמשים ולא עובדת חצי שנה על פיצ'ר שרק בסוף התברר שאף אחד לא צריך… ויש המון דוגמאות אחרות לפוליטיקה ארגונית בהייטק שאני שומעת באחת על אחת.

יש גם ציפיה שתקדישי את כל הזמן לעבודה. יש לי חברה שעבדה כל יום משמונה-תשע בבוקר עד שבע בערב כי כולם ראו בסלאק (צ'אט) המשותף מי מחובר והייתה סוג של תחרות סמויה מי עובד יותר זמן. וורק לייף באלאנס בא מצורך אמיתי שקיים בתעשייה, רק שהיום זה הרבה מילים ולא באמת בא לידי ביטוי (ולהשלים שעות בערב זה לא באמת איזון)

הלוואי והיה דיבור כנה ופתוח על ההייטק כי אצלי לפחות, כל הפוסטים ה"אישיים" ברשתות הם על שופוני וסיפורי הצלחה לתפארת מדינת ישראל. אבל בואו, כמה גיבורי וגיבורות על כבר יש בחיים עצמם? ולמה לתת את החוסר לגיטימציה לכאב שיש?

אולי יום אחד יהיה לי אומץ לפתוח מרחב שבו יהיה אפשר לדבר גם על התסכול בהייטק (ביחד עם לא מעט הומור ובדיחות אבא 😉 )

12 תגובות על ״הולכת בין אנשים ברחוב צועקת אוהו״

  1. נשמע קשוח ועצוב. חבל שזה ככה.
    אמנם החווייה שלי בתחום היתה מעט שונה אבל זה שחק אותי לחלוטין במשך שנים והיה קשה לאזן את היותי עובדת (ואחר כך מנהלת) משקיעה ומצטיינת לבין תפקידיי ואחריותי כאמא ורעייה וסתם אדם עם עוד חיים פרט לעבודה.
    מאחלת לך בכל מקרה שתמצאי את מקומך במשרה וחברה טובות, נעימות, מעניינות וכמובן גם מכניסות, כי בלי הפרנסה , מה זה בעצם שווה?

    אהבתי

  2. כתבתי קצת על חיפוש עבודה בפוסט האחרון שלי.
    העניין שלא עברת ראיון עבודה ולא אומרים לך למה זה כך שנים, גם זה שלא מחזירים לך תשובה אם לא עברת.
    אגב, זה לא משהו ייחודי לחברות הייטק, זה ככה בהרבה מאוד חברות בישראל.
    להגיע למצב שאת לא משתתפת בישיבות אומר משהו מאוד בעייתי על החברה. בארגון האחרון בו עבדתי היו לנו לא מעט ישיבות וגם אם זה לא היה קשור ישירות אלי או למה שעשיתי היינו צריכים להיות נוכחים כי בסופו של דבר הכל מתחבר. אינטרס של הר"צ של ושל המנהל מחלקה שתהיי נוכחת. אם זה לא קורה זה היה מדליק לי כמה נורות אדומות בראש.
    בכל חברה (לא רק בהייטק) יש פוליטיקה ארגונית, זה משהו שאי אפשר לברוח ממנו. אלא אם כן את עצמאית ומנהלת עסק משלך.
    WLB זה משהו שהרבה חברות מדברות עליו אבל לא הרבה מיישמות אותו.
    אגב, WLB זה אומר שיאפשרו לך לצאת נגיד בשתיים בצהריים לעניינים אישיים שלך, ואז את צריכה להשלים את השעות שלך, בערב או ביום אחר. הגיוני לחלוטין (את אמורה לעבוד 9 שעות ביום, 45 שעות בשבוע). אחרת זה לקחת חצי יום חופש.
    בחברות שיש בהן WLB הם מאפשרים לך ללמוד דברים חדשים תוך כדי עבודה, חלקן אפילו ישלמו לך על קורסים באתרים מסויימים (כמו udemy או דרך לינקדאין, או שיש לחברה אתר עם קורסים חינמיים משלה). אלה חברות שיאפשרו לך עבודה היברידית. חברות שיש להן זמני הגעה גמישים לעבודה, את יכולה לבוא ב7 ולסיים מוקדם יותר או להגיע ב11 ולסיים מאוחר יותר. חברות שמעודדות אנשים ללכת ללמוד, תואר, קורסים מקצועיים בשעות הערב. וגם לא יעשו לך בעיות כשתצטרכי חופש למבחנים. חברות שבחופשים של הילדים מארגנות תעסוקה לילדים (במקום העבודה). יש המון דברים ולא הכל קיים בכל חברה.
    בישראל יש עוד הרבה מה ללמוד על WLB.

    אהבתי

    1. גם אם זה קורה שנים, בעיני זה לא מוצדק וממש ממש חבל. ובהייטק צריך להגיש מטלות מפרכות אז זה קצת שונה מתעשיות אחרות ששם יש רק ראיון (וגם אז 1-2 ולא 4-5).
      ולגבי WLB – אני מסכימה שגמישות זה חלק מהעניין, אבל אני לא מכירה כמעט אף אחד שעובד 9 שעות, תמיד זה יוצא יותר. וגם התשלום על הקורסים בעיני הוא קצת וושינג כי אולי ישלמו לך על קורס אונליין (שעולה לרוב כ-50 שקלים) אבל בפועל לא יקצו לך זמן חופשי ללמוד אותו ותצטרכי לג'נגל אותו בין המון משימות בעבודה אז זה לא באמת נקרא לתת חכה… אם באמת היו רוצים שהעובדים ילמדו, היו נותנים X שעות בחודש ללימוד (כמו שהיה פעם בגוגל)

      אהבתי

      1. זה ממש לא נכון להגיד שיהיה רק ראיון אחד או שניים בחברות שהן לא הייטק. במשך ה20 שנה האחרונות רוב הזמן עבדתי בחברות שהן לא הייטק, וזה ממש לא ככה, לפחות לא ב10-15 שנים האחרונות. ראיון טלפוני זה משהו שתמיד יש, ואחר כך עוד 2 ראיונות לפחות (ר"צ, מנהל מחלקה ולפעמים גם סמנכ"ל ו/או מנכ"ל תלוי בגודל החברה). תמיד יהיה גם ראיון עם משהי מכ"א/משאבי אנוש, ותמיד יהיו מבחנים טכניים (שיהיו או בנפרד או כחלק מהראיון עם הר"צ).
        החברה לא אמורה להקצות לך זמן ללמוד, את צריכה למצוא אותו בעצמך. אני ראיתי אנשים בצוות שעבדתי בו לומדים תוך כדי עבודה והייתה עבודה והרבה, וכך גם בצוותים אחרים. אנשים לומדים לנהל את הזמן שלהם והמשימות שלהם ולמצוא גם זמן כדי לצמוח וללמוד תוך כדי עבודה. אני לא קוראת לזה לג'נגל אלא, ניהול זמן נכון.
        את לא יכולה להשוות חברות רגילות לחברת ענק כמו גוגל, שהם יוצאי דופן בתחום הזה. רוב החברות לא מתנהגות כמו גוגל (גם לא חברות בינ"ל גדולות אחרות, כמו IBM, צ'ק פוינט, אינטל, מייקרוסופט, פייסבוק/meta וכדומה). לפחות לא בארץ (לא יודעת מה קורה בחו"ל).

        אהבתי

        1. ולכן הקורסים האלה לא באמת נחשבים כי את יכולה ללמוד על חשבון הזמן הפרטי שלך בכל מקום ללא קשר להייטק. והאמת שבמקצועות חופשיים אחרים יש כנסים של לימוד והרצאות, ניוזלטרים עם עדכונים וכו'

          לכן אני לא רואה פה את היתרון של הייטק

          ההייטק צריך להיות מודע גם לחסרונות שלו. ובינתיים אני רק רואה אנשים שמפרסמים כמה שהכל נפלא ונהדר בחברה שלהם ובכלל נמצאים בפלנטה אחרת (נניח אני לא אראה פוסטים כאלה אצל חברים שעובדים במשרדי עו"דים ששם הם מדברים על ה*עשייה* שלהם)

          אהבתי

          1. בכל מקום את יכולה ללמוד מה שבא לך בזמן הפרטי שלך.
            אני לא חושבת שזה אמור להיות מובן מאליו שהחברה משלמת לך על קורסים גם אם מדובר בקורסים שעולים "רק" 50$.
            אני מכירה מספיק אנשים שעובדים בחברות הייטק שונות (בין אם מדובר ב:מתכנתים, אנשי סיסטם, אנשי devops, אנשי אבטחת מידע, אפילו אנשי תמיכה טכנית, אנשי QA וכולי) והם מוצאים זמן ללמוד קורסים מקצועיים במסגרת העבודה שלהם. נותנים לך את האופציה, את יכולה להשתמש בזה או שלא. זה שאת ספציפית לא מצאת זמן לזה מסיבותיך שלך, זה עניין אחר לגמרי. החברה לא אמורה לספק לך זמן את אמורה למצוא אותו במסגרת השעות שאת נמצאת בעבודה.
            אבל באופן כללי ממה שסיפרת פה החברה שבה את עובדת, נשמעת כמו מקום שבו אנשים מתחרים מי מהם עובד יותר, עושה יותר וכיו"ב. ולא בתור חברה שמעוניינת באמת בWLB של העובדים שלה. זה גם חלק מהפוליטיקה הארגונית של אותה חברה, והקו שהמנהלים שלה קובעים. לא משהו בריא בעיני הקטע הזה, כי לא מדובר בעיני בתחרות בריאה, אבל זה בהחלט קיים.
            אם אנחנו מדברים על יתרונות של חברות הייטק, אז השכר יותר גבוה, התנאים הרבה יותר טובים מאשר בחברות אחרות למשל: מספר ימי החופשה ו/או ימי מחלה שאת מקבלת בשנה, בבונוסים או מענקים, תןביס/סיבוס/וולט וכדומה עם סכום חודשי קבוע, כל הפינוקים האלה שיש במטבח המאוד מאובזר, זה שמתחילים לשלם על ביטוח פנסיה, ביטוח מנהלים וקרן השתלמות כבר מהחודש הראשון שלך בחברה (בחברות רגילות זה רק אחרי 6 חודשים, ולרוב לא יעשו לך ביטוח מנהלים ובטח לא קרן השתלמות). ואלה פחות או יותר הדברים שיצא לי לחשוב עליהם על רגל אחת.
            לגבי יתרונות וחסרונות של הייטק, אני מניחה שאת רואה אצל אחרים את הכל ורוד, אני מניחה שאת כותבת את זה על אנשים בשנות ה20 לחייהם ואולי קצת יותר. אבל המצב בפועל הוא ממש לא כזה, ואני לא מכירה אף בן אדם שעובד בהייטק (וגם בחברות שהן לא הייטק) שלא מפריעים לו דברים בחברה בה הוא עובד. את ציינת המקור שלך הוא פוסטים ברשתות חברתיות, שם לרוב מציגים רק את מה שטוב, מגניב, יפה, מעורר קנאה וכיו"ב. זה ממש לא משקף את המציאות בשטח, אפילו רחוק מזה.
            (וזה אגב לא רק בתחומים שקשורים לעבודה, זה לדעתי בכל תחום ואפילו דברים ברמה האישית).

            אהבתי

            1. נכון, כל הפוסט שלי התחיל ממה שמפורסם ברשתות החברתיות 🙂 אני חושבת שצריך להציג את כל האמת ואת כל הצדדים שבה

              אהבתי

      1. אני מאוד מזדהה עם האמירה שלך שכתבת פיצ'ר חצי שנה שאף אחד לא משתמש בו ואם רק היו נותנים לך לדבר עם היוזרים , היה יוצא מזה משהו מועיל.
        אני חושב שזו גישה בריאה ונכונה אבל שתדעי שלא כולם כמוך ויש מתכנתים שמבצעים מה שביקשו מהם בלי להתעניין מעבר ובסוף יוצא מה שיוצא. אני ותיק בחברה שלי ועבדתי עם אנשים כמוך שממש אהבתי גם בגלל הגישה הזו אבל אם ניכנס לרגע לראש של המנהל , הוא כנראה חושב שזה בזבוז של הזמן שלך. אם כל היום תשבי בישיבות, מתי תתכנתי?
        אבל השיטה הנכונה בעיני היא לעשות ספרינטים שבה יש ישיבות בהשתתפות כל המעורבים החל משלב כלשהו בתכנון (לא חייב השלב הממש ראשון, אבל כן בהתחלה) ואז גם התקדמות לאורך זמן.
        אצלנו אני נחשב למשתמש על ופעם לא עירבו אותי בתכנון הראשוני או שלא הסבירו בדיוק מה הם עושים, בסוף יצא משהו ממש לא שימושי וכשאמרתי את זה שאלו למה לא אמרתי בהתחלה.

        בכל מקום נהוג 9 שעות. אצלנו אין תחרות שעות וכל עוד פחות או יותר הממוצע כ9 שעות זה בסדר. מצד שני כחברת הייטק אני מניח שהשכר ברף הנמוך של הסקאלה מהחברות התחרותיות. מצד שני האנשים טובים ונחמדים ולמרות הרצון למשכורת ממש גבוהה צריך שיהיה לך כיף במקום העבודה ולא תהיי ממורמרת.

        אגב יש קורסים יקרים של כמה אלפים לקורס ואפילו אצלנו שלחו לקורסים כאלה. לא קורה כל יום אבל כשצריך שולחים.
        וואי חפרתי.
        אם את רוצה את יכולה לשלוח לי קו"ח חחח 🙂
        שבת שלום
        חשוב שבאמת יהיה לך זמן אישי

        Liked by 1 person

        1. איזו תגובה נהדרת בחור! תודה על הפירוט! ונשמע שזכית שאתה עובד בחברה עם אנשים שאשכרה כיף לך להגיע ולעבוד שם. אני מקווה שאצליח יום אחד להגיע למקום כזה כי מהחוויה שלי עבודה זה עבודה וחיים זה חיים ויש הפרדה מאוד ברורה בין השניים

          אהבתי

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Twitter

אתה מגיב באמצעות חשבון Twitter שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

%d בלוגרים אהבו את זה: